sobota, 24 listopada 2012

Kurczak z kurką pod pierzynką

Kurczak z kurką pod pierzynką, czyli odrobina rozpusty na diecie :)



Składniki:


  • 2 piersi z kurczaka
  • 250 gram kurek (ja dziś użyłam mrożonych)
  • cebula
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • koperek
  • sól i pieprz



Piersi z kurczaka myjemy, przekrajemy wzdłuż i na połówki. Oliwę rozgrzewamy na patelni i podsmażamy z obu stron. Pod koniec smażenia dodajemy trochę pieprzu i soli.
W międzyczasie na drugiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę. Kiedy ta się zeszkli wrzucamy kurki.
Podsmażamy do czasu aż wyparuje woda.
Wodę mieszamy ze śmietanką i skrobią. Mieszankę wlewamy do kurek i mieszamy.
W zależności od konsystencji dodajemy wody i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu.
Pod koniec duszenia dodajemy posiekanego koperku oraz pieprz i sól, mieszamy i zostawiamy jeszcze na ogniu 2 minutki.

Na talerz kładziemy pierś z kurczaka i polewamy sosem. Można podać z ziemniaczkami, ryżem lub makaronem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz