środa, 16 stycznia 2013

Zapiekanka z indykiem i warzywami






Składniki:

  • 250 gram makaronu orkiszowego lub pełnoziarnistego
  • 250 gram udźca lub piersi z indyka, ewentualnie kurczaka
  • 1 brokuł
  • 2 pomidory
  • sos beszamelowy z przepisu Kota w kuchni [klik]
  • 1 kulka mozzarelli light
  • pieprz i sól


Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. 
Mięso myjemy i kroimy w kostkę, obsmażamy na oliwie lub gotujemy w wodzie.
Z brokuła odcinamy różyczki i blanszujemy. 
Pomidory sparzamy, obieramy (jeśli ktoś nie lubi skórki jak ja) i kroimy w grubą kostkę. 
Przygotowujemy sos beszamelowy (może być bez serka).

Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron, mięso, pomidory i brokuły.





Dodajemy sól i pieprz i dokładnie wszystko mieszamy.



 Całość zalewamy sosem i układamy pokrojoną w plastry mozzarellę.


Wkładamy naczynie do piekarnika i zapiekamy 25 minut w temperaturze 200 stopni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz