Składniki:
- 250 gram makaronu orkiszowego lub pełnoziarnistego
- 250 gram udźca lub piersi z indyka, ewentualnie kurczaka
- 1 brokuł
- 2 pomidory
- sos beszamelowy z przepisu Kota w kuchni [klik]
- 1 kulka mozzarelli light
- pieprz i sól
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Mięso myjemy i kroimy w kostkę, obsmażamy na oliwie lub gotujemy w wodzie.
Z brokuła odcinamy różyczki i blanszujemy.
Pomidory sparzamy, obieramy (jeśli ktoś nie lubi skórki jak ja) i kroimy w grubą kostkę.
Przygotowujemy sos beszamelowy (może być bez serka).
Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron, mięso, pomidory i brokuły.
Dodajemy sól i pieprz i dokładnie wszystko mieszamy.
Wkładamy naczynie do piekarnika i zapiekamy 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz