niedziela, 6 stycznia 2013

Kluski śląskie


Składniki:

  • ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki
  • mąka/skrobia ziemniaczana
  • jajko


Ugotowane i wystudzone ziemniaki ugniatamy lub przeciskamy przez praskę.
Dzielimy całość na 4 części.
Jedną część wyjmujemy i kładziemy na resztę ziemniaków a wolną ćwiartkę zasypujemy mąką ziemniaczaną.
Dodajemy jajko. 



Całość ugniatamy na gładką masę i formujemy kluski.


Na końcu koniecznie robimy dziurkę! Dziurka jest na sos ;)

Zagotowujemy lekko osoloną wodę z dodatkiem oliwy. Kiedy zawrze zmniejszamy palnik do minimum i wrzucamy kluski.

Kiedy wypłyną na wierzch trzymamy je jeszcze od 3 do 5 minut.

Doskonałe jako dodatek do mięsa z sosem.


Kluski można również podać na słodko, z masłem i cukrem. 
Jako dziecko uwielbiałam tę opcję ;)


Jeśli mąkę ziemniaczaną zamienimy na mąkę pszenną otrzymamy ciasto na kopytka.




1 komentarz:

  1. Dziś były u nas na obiad te kluchy z twojego przepisu. Wyszły pyszne, wszyscy się zajadali. Do tego zraziki z polędwicy i buraczki. Pyyycha :)

    OdpowiedzUsuń