Składniki:
- ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki
- mąka/skrobia ziemniaczana
- jajko
Ugotowane i wystudzone ziemniaki ugniatamy lub przeciskamy przez praskę.
Dzielimy całość na 4 części.
Jedną część wyjmujemy i kładziemy na resztę ziemniaków a wolną ćwiartkę zasypujemy mąką ziemniaczaną.
Dodajemy jajko.
Całość ugniatamy na gładką masę i formujemy kluski.
Na końcu koniecznie robimy dziurkę! Dziurka jest na sos ;)
Zagotowujemy lekko osoloną wodę z dodatkiem oliwy. Kiedy zawrze zmniejszamy palnik do minimum i wrzucamy kluski.
Kiedy wypłyną na wierzch trzymamy je jeszcze od 3 do 5 minut.
Doskonałe jako dodatek do mięsa z sosem.
Kluski można również podać na słodko, z masłem i cukrem.
Jako dziecko uwielbiałam tę opcję ;)
Jeśli mąkę ziemniaczaną zamienimy na mąkę pszenną otrzymamy ciasto na kopytka.
Dziś były u nas na obiad te kluchy z twojego przepisu. Wyszły pyszne, wszyscy się zajadali. Do tego zraziki z polędwicy i buraczki. Pyyycha :)
OdpowiedzUsuń