Składniki:
- nieduża główka czerwonej kapusty
- boczek wędzony
- cebula
- jabłko
- pół cytryny
- ocet jabłkowy
- pieprz i sól
- cukier
- przyprawa typu warzywko
- łyżka mąki zwykłej lub pełnoziarnistej
Kapustę siekamy i zagotowujemy.
W międzyczasie boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Nie dodajemy żadnego tłuszczu, gdyż wytopi się z boczku.
Cebulę również siekamy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Ugotowaną kapustę odcedzamy, dodajemy podsmażony boczek i cebulę.
Jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty.
Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy do całości. Wszystko mieszamy.
Dodajemy przyprawy, cukier i ocet i mieszamy.
Nie mam dokładnych proporcji, dodaję na oko a raczej na smak ;)
Na koniec dodajemy mąki.
Mąka jest po to aby kapusta była bardziej zwarta.
Wiem, że tu o kapustce mowa ale te kluchy i ten zrazik ... mmmmmmmmmm aż mi ślinka pociekła. Takie ładne Kluchy jadłam w Środzie W. ;) Można prosić o przepis na takie piękne zraziki?
OdpowiedzUsuńte to przydz mi zrobic
OdpowiedzUsuń