niedziela, 6 stycznia 2013

Modra kapusta po śląsku




Składniki:


  • nieduża główka czerwonej kapusty 
  • boczek wędzony
  • cebula
  • jabłko
  • pół cytryny
  • ocet jabłkowy
  • pieprz i sól
  • cukier
  • przyprawa typu warzywko
  • łyżka mąki zwykłej lub pełnoziarnistej


Kapustę siekamy i zagotowujemy.



W międzyczasie boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Nie dodajemy żadnego tłuszczu, gdyż wytopi się z boczku.


Cebulę również siekamy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.


Ugotowaną kapustę odcedzamy, dodajemy podsmażony boczek i cebulę.
Jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty.
Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy do całości. Wszystko mieszamy.
Dodajemy przyprawy, cukier i ocet i mieszamy.
Nie mam dokładnych proporcji, dodaję na oko a raczej na smak ;)
Na koniec dodajemy mąki. 
Mąka jest po to aby kapusta była bardziej zwarta.











2 komentarze:

  1. Wiem, że tu o kapustce mowa ale te kluchy i ten zrazik ... mmmmmmmmmm aż mi ślinka pociekła. Takie ładne Kluchy jadłam w Środzie W. ;) Można prosić o przepis na takie piękne zraziki?

    OdpowiedzUsuń
  2. te to przydz mi zrobic

    OdpowiedzUsuń