Składniki:
- duże muszle z pszenicy durum
- szpinak mrożony
- twaróg chudy lub beztłuszczowy
- kilka ząbków czosnku
- ser piórko ewentualnie mozzarella light
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Ja użyłam tego makaronu.
Muszle gotujemy w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy.
Szpinak wkładamy do rondla z uprzednio rozgrzaną łyżeczką oliwy. Jak szpinak się rozmrozi dodajemy czosnek, sól i pieprz i dusimy przez 10 minut. Dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę wkładamy do muszli, które układamy w naczyniu żaroodpornym.
Posypujemy startym serem piórko lub nakładamy po kawałku mozzarelli na każdą muszlę.
Zapiekamy w piekarniku 10 - 15 minut w 170 stopniach aż ser się roztopi.
Muszle po zapieczeniu można polać sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz