sobota, 12 stycznia 2013

Muszle ze szpinakiem







Składniki:

  • duże muszle z pszenicy durum
  • szpinak mrożony
  • twaróg chudy lub beztłuszczowy
  • kilka ząbków czosnku
  • ser piórko ewentualnie mozzarella light
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz



Ja użyłam tego makaronu.


Muszle gotujemy w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy.


Szpinak wkładamy do rondla z uprzednio rozgrzaną łyżeczką oliwy. Jak szpinak się rozmrozi dodajemy czosnek, sól i pieprz i dusimy przez 10 minut. Dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy.


Tak przygotowaną masę wkładamy do muszli, które układamy w naczyniu żaroodpornym.


Posypujemy startym serem piórko lub nakładamy po kawałku mozzarelli na każdą muszlę.
Zapiekamy w piekarniku 10 - 15 minut w 170 stopniach aż ser się roztopi.



Muszle po zapieczeniu można polać sosem czosnkowym.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz