sobota, 12 stycznia 2013

Domowy smalec ze skwarkami

Smalec nie jest ani zdrowy ani dietetyczny. Jest za to przepyszny!


Składniki:

  • 500 gram słoniny
  • 150 gram wędzonego boczku
  • pół dużej cebuli lub jedna mała
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • majeranek
Słoninę i boczek mielimy lub kroimy w drobną kostkę. Do garnka wkładamy najpierw słoninę, na nią kładziemy boczek. Boczek jest mniej tłusty i może się przypalić. Całość zostawiamy na małym ogniu.
Kiedy słonina puści tłuszcz mieszamy. 
Cebulkę drobno siekamy i dodajemy do garnka kiedy wszystkie skwarki są mniej więcej równo zrumienione. Dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zostawiamy jeszcze 10 minut na małym ogniu. Dodajemy sól i majeranek i zdejmujemy z palnika.
Kiedy przestygnie przelewamy do docelowego naczynia aż całkowicie się wystudzi i stężeje.



Smalec można trzymać w lodówce nawet dwa tygodnie.

Najlepiej smakuje na pajdzie świeżego chleba w towarzystwie kiszonego ogórka.








1 komentarz:

  1. I to właśnie jest smalec jaki znamm z domu i jaki sama robię. Bez żadnych udziwnień (ludzie kombinują dodając jakies cuda wianki np. surowe mięso, skórki z kac zki itp.) czyli tak jak należy. Robię zawsze więcej i gorący wlewam do słoiczków ( zamkną się same) i wrazie jakiejś imprezy na działce do wódki jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń