wtorek, 22 stycznia 2013

Ryż na mleku, czyli domowe "belriso"


Składniki:

  • litr mleka (użyłam 1,5%)
  • 2 woreczki ryżu
  • 2 łyżki cukru (ewentualnie słodzik, lub syrop z agawy)
  • ulubione dodatki: kakao, jabłko i cynamon, ulubiony mus owocowy

 Do zimnego mleka wsypujemy ryż i cukier. Mleko z ryżem stawiamy na małym ogniu. Ryż trzeba często mieszać, aby nie przywarł do dna.
Kiedy ryż porządnie wchłonie mleko odstawiamy i przykrywamy garnek.
Wystudzony ryż przekładamy do miseczek i dokładamy kakao, jabłko i cynamon lub ulubiony owocowy mus. Możliwości jest wiele ;)





5 komentarzy:

  1. zrobiłam w wersji z kakao...bardzo smaczny deser:)

    OdpowiedzUsuń
  2. na ile porcji jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie smakuje jak B. Smakuje jak tania podróbka.

    OdpowiedzUsuń
  4. hahah, to raczej belriso jest podróbką prawdziwego jedzenia 😉

    OdpowiedzUsuń