Składniki:
- litr mleka (użyłam 1,5%)
- 2 woreczki ryżu
- 2 łyżki cukru (ewentualnie słodzik, lub syrop z agawy)
- ulubione dodatki: kakao, jabłko i cynamon, ulubiony mus owocowy
Do zimnego mleka wsypujemy ryż i cukier. Mleko z ryżem stawiamy na małym ogniu. Ryż trzeba często mieszać, aby nie przywarł do dna.
Kiedy ryż porządnie wchłonie mleko odstawiamy i przykrywamy garnek.
Wystudzony ryż przekładamy do miseczek i dokładamy kakao, jabłko i cynamon lub ulubiony owocowy mus. Możliwości jest wiele ;)
zrobiłam w wersji z kakao...bardzo smaczny deser:)
OdpowiedzUsuńna ile porcji jest przepis?
OdpowiedzUsuńSześć do ośmiu :)
UsuńNie smakuje jak B. Smakuje jak tania podróbka.
OdpowiedzUsuńhahah, to raczej belriso jest podróbką prawdziwego jedzenia 😉
OdpowiedzUsuń