środa, 6 lutego 2013

Chleb pełnoziarnisty


Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka miodu
  • łyżeczka soli


W dużej misce rozkruszamy drożdże, zalewamy mlekiem i mieszamy. Zostawiamy na 15 minut.
Dodajemy mąkę, ciepłą wodę, oliwę miód i sól. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Formujemy bochenek i odkładamy na kolejną godzinę, żeby wyrósł.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.


Przepis na podstawie książki:




2 komentarze:

  1. Gdzie można kupić mąkę pełnoziarnistą? Czy do chleba można dodać np. ziarna słonecznika?

    OdpowiedzUsuń
  2. W każdym większym markecie jest spory wybór pełnoziarnistych. Oczywiście można dodać ulubione dodatki, będzie smaczniejszy i bardziej syty :)

    OdpowiedzUsuń