niedziela, 10 lutego 2013

Risotto czosnkowe


Składniki:


  • woreczek ryżu (100 gram)
  • mała cebula 
  • duży ząbek czosnku
  • około 600 ml bulionu (może być z kostki)
  • mały pęczek natki pietruszki
  • łyżka oliwy


W rondlu rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i wrzucamy do rondla. Przesmażamy chwilę. Wrzucamy surowy ryż i przesmażamy około 5 minut mieszając co chwilę.
Do ryżu po troszku dolewamy bulionu, czekamy aż ryż go "wypije" i znowu dolewamy bulionu. Czynność powtarzamy aż ryż całkowicie urośnie. Musimy pamiętać o mieszaniu, bo ryż szybko przywiera.
Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do naszego risotta, mieszamy i gotowe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz