środa, 13 lutego 2013

Kremowa porowa z serwatką


Składniki:

  • 3 pory
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 czubate łyżki serwatki w proszku
  • sól i pieprz
  • łyżka posiekanego koperku



Pory czyścimy z liści, zużywamy tylko białe i jasnozielone części, kroimy w półplasterki. 


Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa, podsmażamy mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.
Wlewamy bulion, dodajemy serwatkę oraz sól i pieprz, całość mieszamy i gotujemy około 20 minut.
Zupę miksujemy na krem. 
Po podaniu posypujemy koperkiem.

Na zdrowie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz