sobota, 16 lutego 2013

Polędwiczki w sosie z grzybami leśnymi



Składniki na 6 porcji:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 400 gram grzybów leśnych, ja użyłam mrożonych, samodzielnie zbieranych ;)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany (może być jogurt)
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • kostka rosołowa, może być grzybowa
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól i pieprz
  • garść posiekanej natki pietruszki


Polędwiczki kroimy na grube plastry posypujemy tymiankiem i rozmarynem. Olej rozgrzewamy na patelni i podsmażamy polędwiczki z każdej strony na złotobrązowy kolor. 


Grzyby podsmażamy na osobnej patelni, dodając do nich posiekaną cebulę.


Pod koniec smażenia solimy i pieprzymy do smaku.
Podsmażone polędwiczki przekładamy do brytfanki, dodajemy kostkę i zalewamy wodą, ok. 500 ml. Kiedy woda się zagotuje, dodajemy grzyby, całość mieszamy i dusimy przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając.
W miseczce mieszamy śmietanę i skrobię, dodajemy chochlę sosu, mieszamy i wlewamy do brytfanki. Kiedy sos zgęstnieje dodajemy pieprzu i soli do smaku.


Podajemy z kaszą lub puree ziemniaczanym i buraczkami. Posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!





1 komentarz: