wtorek, 19 lutego 2013

Sernik kakaowy Dukan


Składniki:

  • 500 gram naturalnego sera homogenizowanego, np. Emilki bez tłuszczu
  • 3 białka z jajek
  • 3 całe jajka
  • 2 łyżki słodziku / ja użyłam brązowego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 kropli aromatu waniliowego
  • 3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  • 2 łyżki chudego mleka
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżka skrobi kukurydzianej
  • szczypta soli



Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno. W osobnej misce mieszamy jajka ze słodzikiem/cukrem, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. W małej miseczce mieszamy kakao, mleko w proszku i zwykłe, aromat, proszek do pieczenia i skrobię, dokładnie mieszamy i dodajemy do masy serowej, całość mieszamy. Dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do silikonowej foremki, lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.

Po upieczeniu zostawiamy na kilka minut w wyłączonym piekarniku, z foremki wyjmujemy po wystudzeniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz