środa, 20 lutego 2013

Uniwersalny sos mięsno warzywny


Składniki:

  • 250 gram fileta lub udźca bez skóry z kurczaka
  • puszka pomidorów (ja daję krojone bez skórki)
  • średnia cebula
  • marchew
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100 gram pieczarek (około 6 średnich sztuk)
  • pół szklanki bulionu, najlepiej domowego
  • łyżka oliwy do smażenia
  • sól i pieprz
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka oregano

Warzywa drobno siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy.
Mięso drobno kroimy lub mielimy i dodajemy do warzyw. Podsmażamy całość ok 15 minut, co chwilę mieszając.
Do warzyw i mięsa dodajemy pomidory wraz z zalewą, bulion, zioła oraz sól i pieprz.
Jeśli sos nie ma "pomidorowej" barwy, można dodać łyżkę przecieru pomidorowego.
Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.


Sos idealny do makaronów


Zapiekanek


Naleśników





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz