Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- dwa jajka (białka oddzielone od żółtek)
- duży dojrzały banan
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki miodu
- 6 łyżeczek kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Fasolę płuczemy i miksujemy z obranym bananem na gładką masę. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z miodem, kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia, tę mieszankę dodajemy do fasoli i banana. Dodajemy również jogurt i wcześniej ubitą pianę z białek, całość dokładnie ale delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do silikonowej lub wyłożonej papierem foremki (taka do keksa).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Do ciasta można dodać ulubiony aromat.
Inspiracja: SUPERLINIA
Nie polecam przepisu, ciasto piekło się 65 minut i dalej jest mokre. Poza tym w smaku jest okropne, czuć tylko fasolę i banana. Robiłam już kilka razy fasolowe brownies i były pyszne, ten przepis jest niestety nieudany.
OdpowiedzUsuń