czwartek, 21 marca 2013

Brownie z fasoli


Składniki:


  • puszka czerwonej fasoli
  • dwa jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • duży dojrzały banan
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki miodu 
  • 6 łyżeczek kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Fasolę płuczemy i miksujemy z obranym bananem na gładką masę. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z miodem, kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia, tę mieszankę dodajemy do fasoli i banana. Dodajemy również jogurt i wcześniej ubitą pianę z białek, całość dokładnie ale delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do silikonowej lub wyłożonej papierem foremki (taka do keksa).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Do ciasta można dodać ulubiony aromat.



Inspiracja: SUPERLINIA



1 komentarz:

  1. Nie polecam przepisu, ciasto piekło się 65 minut i dalej jest mokre. Poza tym w smaku jest okropne, czuć tylko fasolę i banana. Robiłam już kilka razy fasolowe brownies i były pyszne, ten przepis jest niestety nieudany.

    OdpowiedzUsuń