poniedziałek, 4 marca 2013

Pełnoziarniste bułeczki


Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 ml wody
  • 1/4 kostki świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka oliwy


Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie.
Resztę składników wsypujemy do miski, po 15 minutach dolewamy wodę z drożdżami.
Wyrabiamy ciasto, jeśli bardzo się klei, posypujemy mąką.
Ciasto odstawiamy na 40 minut, przykrywając lnianym ręcznikiem.
Formujemy bułeczki ( z tych proporcji wyszło mi 6 małych bułeczek), układamy na blasze wyłożoną 
papierem do pieczenia, przykrywamy ręczniczkiem i czekamy 20 minut.



Po tym czasie bułeczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy około 45 minut.






Na podstawie "W kuchennym amoku"

2 komentarze: