sobota, 2 marca 2013

Pomidorowe risotto


Składniki:


  • 100 gram ryżu
  • ząbek czosnku
  • średnia cebula
  • puszka pomidorów, najlepiej krojonych bez skórki
  • 500 ml bulionu
  • pół łyżeczki chilli w płatkach
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz
  • świeża bazylia



Cebulę i czosnek drobno siekamy, wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą, przesmażamy i dodajemy chilli.
Dodajemy ryż, przesmażamy chwilę i podlewamy bulionem, żeby ryż powoli go "pił".
Kiedy zużyjemy połowę bulionu dodajemy pomidory, mieszamy i w miarę potrzeby dolewamy bulionu, ryż może go sporo "wypić" ;)
Dodajemy soli i pieprzu, mieszamy. Risotto podajemy z posiekaną świeżą bazylią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz