sobota, 13 kwietnia 2013

Pasztet w formie





Składniki:


  • około 2 kg mięsa, wieprzowina i wołowina pół na pół
  • 25 dkg drobiowej wątróbki
  • 25 dkg wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 średni seler
  • por
  • liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka vegety
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki smalcu
  • aluminiowe foremki


Wieprzowinę, wołowinę i boczek kroimy na kawałki, obsmażamy na oliwie na złotobrązowy kolor.
Obsmażone kawałki przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę z wyciśniętym przez praskę czosnek, które również dodajemy do mięsa.
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na niewielkie kawałki i wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby wszystko przykryć. Dodajemy lliście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy na małym ogniu (wywar ma pyrkać jak rosół) około 1,5  godziny. Dodajemy oczyszczoną wątróbkę i gotujemy jeszcze 0,5 godziny.
Odcedzamy zostawiając wywar. W jego części namaczamy kajzerkę. Mięso i warzywa studzimy. Liście laurowe i ziele angielskie wyrzucamy.
Wystudzone mięso z warzywami (ja por wyrzucam) podlewamy trochę wywarem i miksujemy/blendujemy, w razie potrzeby dolewamy wywaru. Dodajemy surowe jajka i kajzerkę, całość dalej miksujemy/blendujemy. Dodajemy przyprawy, sól, pieprz, vegetę i gałkę muszkatołową wedle uznania. Masa powinna być gęsta ale nie sucha.

Foremki smarujemy smalcem i wlewamy masę.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy około 2 godziny.



Z tych proporcji wyszły mi trzy duże formy pasztetu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz