sobota, 13 kwietnia 2013

Zielona soczewica z kurczakiem i warzywami


Składniki:

  • 200 gram zielonej soczewicy
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • łyżeczka oliwy
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • płatki chili


Soczewicę zalewamy wodą, zagotowujemy. Po około minucie odcedzamy, płuczemy zimną wodą. Przesypujemy z powrotem do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Warzywa myjemy i obieramy, kroimy w półkrążki i na patelni podsmażamy na oliwie. Po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę mięso, przesmażamy.
Do warzyw i mięsa dodajemy gotową soczewicę, chwilę smażymy i dodajemy ok. pół szklanki wody. Mieszamy od czasu do czasu.
Dodajemy pieprz i sól do smaku oraz płatki chili, te wedle upodobań ;)
Całość posypujemy natką pietruszki.
Danie dla dwóch osób.







3 komentarze:

  1. apetycznie, dla mnie poproszę porcję bez kurczaka

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś próbowałam tylko żółtej soczewicy, średnio mi smakowała. Czy zielona różni się nieco smakiem od żółtej? :)

    OdpowiedzUsuń