Składniki:
- dwa kawałki różnych mięs, na zdjęciach pierś z kurczaka i biodrówka wieprzowa
- marchewka, kawałek pietruszki i selera w korzeniu
- kostka rosołowa (w zależności od ilości mięsa mogą być dwie)
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- łyżka jogurtu lub chudego mleka lub śmietany
- ulubione zioła do mięs
- sól i pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
Mięso myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Każdy kawałek posypujemy ziołami (ja użyłam mieszanki ziołowej do drobiu i czosnku), delikatnie solimy i pieprzymy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso z obu stron na złotobrązowy kolor.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Marchew, pietruszkę i seler kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię po mięsie, podsmażamy około 5 minut, po czym wrzucamy do naczynia z mięsem.
Dodajemy kostkę rosołową i całość zalewamy wodą.
Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pozostawiamy na 1,5 do 2 godzin.
Wyjmujemy naczynie z piekarnika. W miseczce mieszamy skrobię z jogurtem/mlekiem/śmietaną dolewamy wody z naszej potrawki, mieszamy i wlewamy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Jeśli sos będzie za rzadki, możemy dodać więcej skrobi (powtarzamy czynność z miseczką ale już bez zabielacza).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz