poniedziałek, 19 listopada 2012

Gulasz z indyka

Składniki:


  • 1kg udźca z indyka
  • 1 duża marchew
  • rosół lub woda
  • łyżka oliwy z oliwek
  • czosnek granulowany
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • odrobina mleka lub mleka sojowego do zabielenia

Mięso myjemy i kroimy w kostkę i wkładamy do brytfanki na uprzednio rozgrzaną oliwę, posypujemy czosnkiem. Marchew obieramy i kroimy w półplastry, dodajemy do mięsa. 
Kiedy mięso się podsmaży zalewamy rosołem, lub wodą. Przykrywamy, niech się dusi, od czasu do czasu mieszamy.
Odlewamy sosu do miseczki, dodajemy skrobię oraz mleko, mieszamy. Zaprawiony sos dodajemy do brytfanki. Zostawiamy na małym ogniu kilka minut od czasu do czasu mieszając. W zależności od upodobań doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy z kaszą:

gryczaną


jęczmienną


i koniecznie jakiś ogóreczek


Gulasz można przygotować jeszcze "chudszy". Zamiast podsmażać mięso i marchew na oliwie można od razu zalać wodą. 

Przepis z kilograma jest u mnie opcją rodzinną i na dwa dni dla chłopaków ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz