wtorek, 11 grudnia 2012

Kotlety jajeczne


 Kotlety z jajek są całkiem przyjemną alternatywą dla tradycyjnych mielonych.


Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka serka wiejskiego
  • łyżka jogurtu naturalnego (zamiast jogurtu może być druga łyżka sera)
  • 2 łyżki szczypiorku 
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • sól i pieprz
  • bułka tarta, ja użyłam bułki grahamki
  • oliwa z oliwek




Jajka kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Dodajemy ser, jogurt, posiekany szczypiorek, sól i pieprz.


Wszystko dokładnie mieszamy, można ugniatać widelcem.




Do uzyskanej masy dodajemy siemię lniane i jeszcze raz mieszamy.
Formujemy kotlety, panierujemy i smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.




Z podanych proporcji wyszło mi 5 sztuk.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz