czwartek, 13 grudnia 2012

Szaszłyki z kurczaka w musztardzie





Przepis z książki:


Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 2 łyżki stołowe ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół posiekanego ząbka czosnku
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 kostka bulionowa o niskiej zawartości
  • tłuszczu
  • 50 ml chudego mleka
  • 1 łyżeczka maizeny (skrobi kukurydzianej)







Filety z kurczaka pokroić na duże kawałki i włożyć do salaterki. W osobnej misce wymieszać musztardę z
sokiem z cytryny, czosnkiem i bulionem rozpuszczonym w gorącej wodzie. Odlać jedną czwartą
marynaty. Pozostałą marynatą zalać kurczaka, dobrze wymieszać i odstawić na a godziny do lodówki. Po
czym czasie nabić kawałki kurczaka na patyki do szaszłyków i piec 15 minut w gorącym piekarniku.
Pozostałą marynatę wlać do rondelka, dodać mleko wymieszane z maizeną. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz