Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 250 gram kurek (ja dziś użyłam mrożonych)
- cebula
- 1/4 szklanki śmietany
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy z oliwek
- koperek
- sól i pieprz
Piersi z kurczaka myjemy, przekrajemy wzdłuż i na połówki. Oliwę rozgrzewamy na patelni i podsmażamy z obu stron. Pod koniec smażenia dodajemy trochę pieprzu i soli.
W międzyczasie na drugiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę. Kiedy ta się zeszkli wrzucamy kurki.
Podsmażamy do czasu aż wyparuje woda.
Wodę mieszamy ze śmietanką i skrobią. Mieszankę wlewamy do kurek i mieszamy.
W zależności od konsystencji dodajemy wody i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu.
Pod koniec duszenia dodajemy posiekanego koperku oraz pieprz i sól, mieszamy i zostawiamy jeszcze na ogniu 2 minutki.
Na talerz kładziemy pierś z kurczaka i polewamy sosem. Można podać z ziemniaczkami, ryżem lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz