Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 ml wody
- 1/4 kostki świeżych drożdży
- łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżka oliwy
Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie.
Resztę składników wsypujemy do miski, po 15 minutach dolewamy wodę z drożdżami.
Wyrabiamy ciasto, jeśli bardzo się klei, posypujemy mąką.
Ciasto odstawiamy na 40 minut, przykrywając lnianym ręcznikiem.
Formujemy bułeczki ( z tych proporcji wyszło mi 6 małych bułeczek), układamy na blasze wyłożoną
papierem do pieczenia, przykrywamy ręczniczkiem i czekamy 20 minut.
Po tym czasie bułeczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy około 45 minut.
Na podstawie "W kuchennym amoku"
Oj sliczne i zrobie je w sobotę
OdpowiedzUsuńpiękne Ci wyszły ! :)), pozdrawiam ciepło ! :)
OdpowiedzUsuń