Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20 gram świeżych drożdży
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka miodu
- łyżeczka soli
W dużej misce rozkruszamy drożdże, zalewamy mlekiem i mieszamy. Zostawiamy na 15 minut.
Dodajemy mąkę, ciepłą wodę, oliwę miód i sól. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Formujemy bochenek i odkładamy na kolejną godzinę, żeby wyrósł.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Przepis na podstawie książki:
Gdzie można kupić mąkę pełnoziarnistą? Czy do chleba można dodać np. ziarna słonecznika?
OdpowiedzUsuńW każdym większym markecie jest spory wybór pełnoziarnistych. Oczywiście można dodać ulubione dodatki, będzie smaczniejszy i bardziej syty :)
OdpowiedzUsuń