Składniki:
- 200 gram zielonej soczewicy
- 1 pierś z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- łyżeczka oliwy
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- płatki chili
Soczewicę zalewamy wodą, zagotowujemy. Po około minucie odcedzamy, płuczemy zimną wodą. Przesypujemy z powrotem do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Warzywa myjemy i obieramy, kroimy w półkrążki i na patelni podsmażamy na oliwie. Po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę mięso, przesmażamy.
Do warzyw i mięsa dodajemy gotową soczewicę, chwilę smażymy i dodajemy ok. pół szklanki wody. Mieszamy od czasu do czasu.
Dodajemy pieprz i sól do smaku oraz płatki chili, te wedle upodobań ;)
Całość posypujemy natką pietruszki.
Danie dla dwóch osób.
apetycznie, dla mnie poproszę porcję bez kurczaka
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńKiedyś próbowałam tylko żółtej soczewicy, średnio mi smakowała. Czy zielona różni się nieco smakiem od żółtej? :)
OdpowiedzUsuń