Składniki:
- około 2 kg mięsa, wieprzowina i wołowina pół na pół
- 25 dkg drobiowej wątróbki
- 25 dkg wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 średni seler
- por
- liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 kajzerka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka vegety
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki smalcu
- aluminiowe foremki
Wieprzowinę, wołowinę i boczek kroimy na kawałki, obsmażamy na oliwie na złotobrązowy kolor.
Obsmażone kawałki przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę z wyciśniętym przez praskę czosnek, które również dodajemy do mięsa.
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na niewielkie kawałki i wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby wszystko przykryć. Dodajemy lliście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy na małym ogniu (wywar ma pyrkać jak rosół) około 1,5 godziny. Dodajemy oczyszczoną wątróbkę i gotujemy jeszcze 0,5 godziny.
Odcedzamy zostawiając wywar. W jego części namaczamy kajzerkę. Mięso i warzywa studzimy. Liście laurowe i ziele angielskie wyrzucamy.
Wystudzone mięso z warzywami (ja por wyrzucam) podlewamy trochę wywarem i miksujemy/blendujemy, w razie potrzeby dolewamy wywaru. Dodajemy surowe jajka i kajzerkę, całość dalej miksujemy/blendujemy. Dodajemy przyprawy, sól, pieprz, vegetę i gałkę muszkatołową wedle uznania. Masa powinna być gęsta ale nie sucha.
Foremki smarujemy smalcem i wlewamy masę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy około 2 godziny.
Z tych proporcji wyszły mi trzy duże formy pasztetu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz