Jednak naoglądałam się dyń w różnej postaci, więc postanowiłam i ja coś z niej przygotować.
Kupiłam ćwiartkę dyni, z której wyszło 1,6 kg miąższu
Zupa krem
Składniki:
- 1 kg miąższu dyni
- 3 ziemniaki
- cebula
- marchew
- około 1,5 l bulionu (rosół), może być z warzywami
- 3-4 ząbki czosnku (ilość zależna od upodobań, ale jest tu konieczny)
- oliwa z oliwek
- pieprz i sól
Dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w plastry, cebulę również w kostkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy pokrojone warzywa, przesmażamy dodając wyciśnięty czosnek (czosnek można tez drobno posiekać). Przesmażone warzywa dodajemy do dyni i zalewamy bulionem tak, żeby przykryć warzywa w garnku.
Całość gotujemy aż wszystkie warzywa zmiękną. Doprawiamy pieprzem i solą. Całość miksujemy blenderem. Na talerzu zupę dekorujemy natką pietruszki.
Zupa jest pyszna i rozgrzewająca! W sam raz na jesienne przesilenie.
Placki z dyni
Składniki:
- 60 dkg miąższu z dyni
- 2 małe ziemniaki
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- około 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
Wszystkie warzywa ucieramy (ja użyłam blendera do pokrojonych warzyw), dodajemy jajka, mąkę i przyprawy i dokładnie mieszamy. Konsystencja musi być gęsta.
Tak przygotowaną masę nakładamy łyżką na rozgrzaną na patelni oliwę, formując placki.
Smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz