Zupa krem z pora
- Tę zupę po raz pierwszy jadłam w polecanej restauracji w moim mieście.
- Kiedy ją jadłam od razu chciałam ją ugotować :) Czytałam w internecie przepisy, jednak żaden nie był "idealny" dla mnie. Z informacji zawartych w przepisach zrobiłam swój własny, najłatwiejszy.
- 1,5 l bulionu warzywnego (może być rosół)
- płaska łyżka masła lub oliwa z oliwek
- Cebulę kroimy w kostkę. Por siekamy w piórka. Część pora zostawiamy do dekoracji. W garnku rozpuszczamy masło/oliwę i wrzucamy cebulę i por, podsmażamy aż zmiękną.
- Zalewamy bulionem. Kiedy się zagotuje przykrywamy i trzymamy na małym ogniu 15 minut.
- Dodajemy różyczki brokuła oraz sól i pieprz. Gotujemy jeszcze 10 minut.
- Całość miksujemy blenderem.
- Na patelni prażymy pestki (bez tłuszczu!)
- Zupę nalewamy do miseczek, na środku dekorujemy jogurtem, posiekanym w piórka porem oraz posypujemy uprażonymi pestkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz