Składniki:
- 250 gram fileta lub udźca bez skóry z kurczaka
- puszka pomidorów (ja daję krojone bez skórki)
- średnia cebula
- marchew
- 2 łodygi selera naciowego
- 100 gram pieczarek (około 6 średnich sztuk)
- pół szklanki bulionu, najlepiej domowego
- łyżka oliwy do smażenia
- sól i pieprz
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka oregano
Warzywa drobno siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy.
Mięso drobno kroimy lub mielimy i dodajemy do warzyw. Podsmażamy całość ok 15 minut, co chwilę mieszając.
Do warzyw i mięsa dodajemy pomidory wraz z zalewą, bulion, zioła oraz sól i pieprz.
Jeśli sos nie ma "pomidorowej" barwy, można dodać łyżkę przecieru pomidorowego.
Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
Sos idealny do makaronów
Zapiekanek
Naleśników
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz