poniedziałek, 4 lutego 2013

Zapiekanka jak lasagne





Składniki:

  • 250 gram fileta lub udźca bez skóry z kurczaka
  • 1 niewielki bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • puszka pomidorów (ja daję krojone bez skórki)
  • średnia cebula
  • marchew
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100 gram pieczarek (około 6 średnich sztuk)
  • pół szklanki bulionu, najlepiej domowego
  • kulka mozzarelli light
  • łyżka oliwy do smażenia
  • sól i pieprz
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka tymianku


Bakłażan i cukinię kroimy w plastry i grillujemy na patelni grillowej (cukinię obieram ze skóry, bo nie lubię).
Cebulę, marchew, seler oraz pieczarki drobno siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy.
Mięso drobno kroimy lub mielimy i dodajemy do warzyw. Podsmażamy całość ok 15 minut, co chwilę mieszając.


Do warzyw i mięsa dodajemy pomidory wraz z zalewą, bulion, zioła oraz sól i pieprz.


Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.

Naczynie żaroodporne wykładamy grillowanymi warzywami przekładając na zmianę sosem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.



Wyjmujemy z piekarnika, na wierzchu układamy mozzarellę light i wkładamy do piekarnika na 15 minut.


Przepis na podstawie książki:






2 komentarze:

  1. Mój Maciek powiedział: "Fuj, i po co ten bakłażan?" :))))) Ja kocham takie wynalazki i jadłam już wielokrotnie. Super danie!

    OdpowiedzUsuń