Składniki:
- 250 gram fileta lub udźca bez skóry z kurczaka
- 1 niewielki bakłażan
- 1 średnia cukinia
- puszka pomidorów (ja daję krojone bez skórki)
- średnia cebula
- marchew
- 2 łodygi selera naciowego
- 100 gram pieczarek (około 6 średnich sztuk)
- pół szklanki bulionu, najlepiej domowego
- kulka mozzarelli light
- łyżka oliwy do smażenia
- sól i pieprz
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka tymianku
Bakłażan i cukinię kroimy w plastry i grillujemy na patelni grillowej (cukinię obieram ze skóry, bo nie lubię).
Cebulę, marchew, seler oraz pieczarki drobno siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy.
Mięso drobno kroimy lub mielimy i dodajemy do warzyw. Podsmażamy całość ok 15 minut, co chwilę mieszając.
Do warzyw i mięsa dodajemy pomidory wraz z zalewą, bulion, zioła oraz sól i pieprz.
Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
Naczynie żaroodporne wykładamy grillowanymi warzywami przekładając na zmianę sosem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, na wierzchu układamy mozzarellę light i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Przepis na podstawie książki:
Mój Maciek powiedział: "Fuj, i po co ten bakłażan?" :))))) Ja kocham takie wynalazki i jadłam już wielokrotnie. Super danie!
OdpowiedzUsuńMuszę to ugotować!
OdpowiedzUsuń